İmplant immediat (anında) protez uygulaması

İmplantlarda immediat (anında) yükleme, implant cerrahisini takiben 1 hafta içinde implantlar üstüne protez yüklemesidir. Günümüzde özellikle tek diş restorasyonlarında immediat yüklemenin başarılı bir prosedür olabileceği desteklenmektedir, hatta çekim soketine yerleştirilen implantların immediat yüklemesinin başarıyı arttırdığı bildirilmiştir.

İmmediat yüklenecek implantların uzunluğu, immediat yükleme için tam dişsiz çenelerde implant sayısı, yerleştirilme sırasında implantların elde edilen primer stabilitesi (kemik kalitesine bağlı olarak bireyden bireye farklılık gösterir), geçici protezlerin tasarımı implantların başarısını etkilemektedir. Geçici protezler iyileşme döneminde çıkarılmamalıdır.

İmmediat yükleme yapılan hastalarda; oral hijyen, sigara kullanımı, diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm) alışkanlığı gibi etkenler detaylıca değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

Daimi protezlerin uygulanması için osseointegrasyonun tamamlanması beklenir. Osseointegrasyonu basit bir şekilde açıklamak gerekirse; kemik doku ile implant arasında oluşan sıkı bağlantı ve ilişki olarak tanımlayabiliriz.  Osseointegrasyon süresi, implant uygulanan kemiğin kalitesine, uygulanan bölgedeki kemik miktarına göre değişkenlik gösterir.

Erken yükleme; implant cerrahisini takiben 3 aylık döneme kadar yapılan tüm protezleri tanımlamaktadır.

Geleneksel yükleme prosedürü osseointegrasyonun tamamlandığı düşünülen yaklaşık 3-4 aylık süreçte uygulanan protez uygulamasıdır. Alt çenede kemik kalitesi ve yoğunluğu nedeniyle üst çeneye uygulanan implantlardan daha hızlı yükleme yapılabilir.

Gecikmiş yükleme; genellikle ileri cerrahi uygulamalar, kemik greft uygulamaları yapıldığı durumlarda 3-6 aylık süreden daha geç yüklenmesidir. Uygulama bölgesinde herhangi bir problem nedeniyle de yükleme zamanı gecikebilir.

İmplant immediat (anında) protez

Etiketler: