All-On-Four protez uygulaması nedir?

All-On-Four protez, bölgesel dişsizlikler veya tam dişsizlik durumlarında sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Diş kayıpları sonrasında çene kemiklerinde rezorpsiyon yaygın olarak karşılaştığımız bir durumdur. Tam dişsiz hastalarda rezorpsiyonun şiddetli olduğu vakalarda , sabit protez uygulaması için ihtiyaç duyulan 6-8 implant ileri cerrahi işlemler uygulanmadan yerleştirilememektedir. Alt ve üst çenede 4 implant yerleştirilerek sabit protez uygulanabilmesi için yeni bir tedavi protokolü geliştirilmiştir. Bu prosedüre “all on four” adı verilir.

İmplantların yerleştirilmesi standart implant uygulamasından farklı değildir. İmplantlar protokolde belirlenen açılara uygun bir şekilde yerleştirilir. Bu uygulama cerrahi rehberler aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. İmplantların yerleştirildiği gün veya birkaç gün içerisinde immediat olarak adlandırdığımız geçici protezler hasta ağzına yerleştirilir. Böylece süreç boyunca hastalar dişsiz kalmamış olur.

Tam dişsiz alt çenelerde dişlerin innervasyonunu sağlayan inferior alveoler sinirin kanalının üstünde kalan sağlam kemik yapı implant uygulayabileceğimiz kemik hacmini oluşturur. Rezorpsiyon görülen durumlarda çene kemiğine dik yerleştirilecek bir implantın boyu sınırlanmaktadır. Tam dişsiz üst çenelerde ise maksiller sinüsün altında kalan kemik doku yerleştirilecek implantın boyunu belirlemektedir. Bu iki durumda da ilave cerrahi işlemler uygulanarak (sinüs lifting, greft ogmentasyonu, blok greft uygulaması v.b.) implantasyon gerçekleştirilebilir. Ancak ileri cerrahi uygulamalarda komplikasyon riskinin varlığı, yüksek maliyet oluşması ve cerrahi işlem saysının artışı gibi dezavantajlar vardır. All-on-four protokolünde implantların açılandırılarak yerleştirilmesi sayesinde implant boyunun arttırılması, proteze gelen yüklerin daha geniş bir alana dağıtılması ve biyomekanik avantajın arttırılması sağlanır. Daha az implant kullanılarak sabit bir protez uygulaması seçeneği oluşmaktadır.

Tam protez (hareketli implant desteği olmaksızın uygulanan geleneksel protez) hastalarının çoğu protezin özellikle alt çenede tutuculuğunun zayıf olması sebebiyle zaman içinde çiğneme fonksiyonunu tam anlamıyla gerçekleştiremezler. All on four uygulaması sayesinde yapılabilen sabit protezler hastanın ağrısız ve sıkıntısız çiğneyebilmesine olanak sağlar. Ayrıca yerleştirilen implantlar çene kemiğinin daha fazla erimesine engel olacağından kemik doku da korunmuş olur. Protez stabilitesi implantlar sayesinde arttığı için uygulanan protezlerin hacmi ve genişliği azalır, bu da hastalarda kullanım kolaylığı sağlar.

Hastalar aynı gün içinde hem implantlarını hem de protezlerini yaptırarak , hiç dişsiz kalmadan tedavi olabilirler.

All on four protez tedavi protokolünün avantajları:

  • Yerleştirilen 4 implanttan arka bölüme yerleştirilen açılı implantlar sayesinde anatomik oluşumlara zarar verilmemiş olur
  • Arka bölgeye yerleştirilen implantlar açılandırıldığı için daha uzun seçilebilir bu da implantların başarısını arttırır
  • Kemik grefti gibi ileri cerrahi uygulamalara ihtiyaç kalmaz
  • Hareketli protezlere kıyasla daha kolay temizlenebilen protezler üretilmiş olur
  • Anında estetik ve fonksiyon sağlanmış olur ve hastalar dişsiz kalmaz
  • Kemik kayıplarının önüne geçilmiş olur
  • Konuşma ve çiğneme fonksiyonları iyileştirilir
  • İyileşme süreci kısalır, daha az acı ve sıkıntıyla sonuçlanır

Etiketler: