İmplant nedir?

İmplant, diş köklerini taklit eden titanyum vidaların kemik içine yerleştirilmesinin ardından protez uygulanmasına başlanması işlemidir. Her hastada ve çene kemiğinin farklı bölgelerinde kemik-implant kaynaşmasının bekleme süresi değişmektedir. Bekleme sürecinin sonunda kemik ile sıkıca bağlanmış implantlar üzerine sabit veya hareketli planlamalarla protez uygulamaları gerçekleştirilir.

İmplant uygulaması ile köprü uygulaması arasındaki fark nedir?

Diş eksikliklerinde geleneksel uygulamalarda dişsiz boşluğa komşu dişler küçültülerek köprü şeklinde porselen kaplamalar üretilir. Bu porselen kaplamalar destek dişlere yapıştırılarak sabitlenir.

Modern diş hekimliği uygulamalarında diş eksikliklerinde akla ilk gelen tedavi yöntemi ise implant uygulamasıdır. Komşu dişlere işlem uygulanmadan yalnızca dişsiz alana yerleştirilen implantlar üzerine kaplamalar yerleştirilerek diş eksiklikleri giderilmiş olur.

İmplant üstü zirkon kaplamanın avantajları nelerdir?

İmplantlar üstüne metal destekli porselen kaplamalar yapılabildiği gibi, zirkonya destekli porselen kaplamalar veya monolitik zirkonya adını verdiğimiz tamamı zirkonyadan oluşan restorasyonlar da yapılabilir. Zirkonya materyalin metal destekli materyallere kıyasla sahip olduğu estetik, biyo uyumluluk gibi avantajlar implant üstü protezlerde de geçerlidir.

İmplant üstü kaplamalarda karşılaşılabilecek problemler nelerdir?

İmplant destekli kronlar, diş üstüne uygulanan kaplamalar gibidir esasında. Etkili ağız bakımı, ara yüz fırçası, diş ipi ve ağız duşu kullanımı tüm protezlerde çevre yumuşak doku ve kemik dokunun sağlığı için çok değerlidir.

Doğru temizlenmeyen, düzenli kontrol yapılmayan implant üstü protezlerde zamanla diş eti çekilmesi de görülebilecek bir başka problemdir.

İmplant üstü kaplamalar simante (yapıştırma) veya vidalı olarak sabitlenebilir. Simante kaplamalarda zamanla gevşeme ve desimante görülebileceği gibi vidalı protezlerde de vida gevşemesi karşılaşabildiğimiz problemlerdendir.

Peri-İmplantitis nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

İmplant çevresinde sert ve yumuşak dokularda gözlenen ve yıkıma yol açan bir rahatsızlıktır. İmplant çevresindeki diş etinde kanama, şişlik ve pü akışı gözlenebilir. Kötü oral hijyen, sigara kullanımı, periodontal hastalıklar, hatalı cerrahi ve protez uygulaması nedeniyle görülebilir.

Başlangıç aşamasında tespit edilirse tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilebilir, ancak ilerlemiş aşamasında kemik kaybı ve implant kaybı ile sonuçlanabilir. Tedavisinde lazer uygulaması, küretaj, yüzey dezenfeksiyonu ve fototerapi gibi yöntemler uygulanmaktadır.

İmplant uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İmplant tedavisi sonrasında, hastaların ağız bakımlarını geliştirmesi ve ihmal etmemesi önemli ve gereklidir. Yalnızca diş fırçası ile temizlik yapılması ne yazık ki yeterli olmamaktadır. İlave temizlik gereksinimi için ara yüz fırçası, diş ipi ve ağız duşu gibi enstrümanların da günlük rutinde yer bulması gerekir.

Temizliğin yanı sıra 6 aylık diş hekimi kontrolleri sayesinde çevre doku sağlığının da idamesi sağlanmış olur.

Etiketler: